Tο LOGO!8 σαν ελεγκτής για έλεγχο φωτεινότητας σε λάμπες φθορισμού

Οι λαμπτήρες φθορισμού είναι πολύ γνωστές  σε όλους μας και σε κάποιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται σε ποσοστό 99% πχ σε φωτισμό ενυδρείων – φυτών κ.α.

Σε αυτές τις εφαρμογές χρειάζεται να ρυθμίσουμε την φωτεινότητα τους κατά την διάρκεια όλου του 24ώρου.

Συνήθως χρησιμοποιούμε κάποιον εξωτερικό ελεγκτή dim-controller με ένα ηλεκτρονικό Ballast που βγάζει έξοδο 0-10 Vdc, αν θέλουμε να ρυθμίσουμε 1-2 λάμπες ή με το πρωτόκολλο Dali αν θέλουμε να ρυθμίσουμε την φωτεινότητα  σε μεγάλες εγκαταστάσεις π.χ  κινηματογράφος. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ημερήσιο  χρονοδιακόπτη.

Όλα αυτά μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με ένα logo!8 και να φτιάξουμε μια εφαρμογή η οποία θα είναι πιο προσιτή προς τον πελάτη , θα του δίχνει στην οθόνη του Logo σε μπάρα γραφικών πόσο είναι η φωτεινότητα και αν βάλουμε και μια εξωτερική οθόνη και φτιάξουμε ένα menu θα μπορούμε να ελέγχουμε την φωτεινότητα αλλά και άλλα φορτία.

Εφαρμογή

Aυτό που θα χρειαστούμε για την εφαρμογή μας είναι μια κλασική λάμπα φθορίου 36 Watt , ένα ηλεκτρονικό Ballast με έξοδο 0-10 Vdc για έλεγχο φωτεινότητας  (χρησιμοποίησα της εταιρείας Osram) , το logo!8 , μία κάρτα επέκτασης ΑΜ2 ΑQ  και την οθόνη TDE για να δημιουργήσουμε μία εφαρμογή πιο εντυπωσιακή και προσιτή στον πελάτη.

Ηλεκτρονικό Βallast

Eδώ βλέπουμε ένα πρόγραμμα που δημιούργησα εγώ, αν θέλουμε να οδηγούμε αναλογικά το φορτίο μας (λάμπα φθρίου από μία αναλογική έξοδο)

 

Και εδώ είναι μία λύση που δίνει η εταιρεία Siemens, όπου με τα Function Keys της οθόνης LOGO TDE  F2 και F3 αυξομειώνω την φωτεινότητα ΑQ1 με βήμα 0,5 Volt και μπορώ να ανοιγοκλείνω και άλλα φορτία Q1,Q2,Q3,Q4 αφού μετακινηθώ δεξιά και αριστερά στην οθόνη με τα πλήκτρα F1 και F4.

                           

Please follow and like us:

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Άποψη για τα “Tο LOGO!8 σαν ελεγκτής για έλεγχο φωτεινότητας σε λάμπες φθορισμού”

  1. Σιντ

    Ένας από τους καλύτερους καθηγητές μας κρατάει συνέχεια ενήμερους στον τομέα του αυτοματισμού και της Ηλεκτρολογίας Συγχαρητήρια δάσκαλε και σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον κόπο σου . Περιμένω με αγωνία να διαβάσω και τα επόμενα.

    1. dimathanasopoulos

      Να είσαι καλά Σίντο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, σκοπός μου είναι να βάλω όσο πιο πολλά
      άρθρα μπορώ και να βοηθήσω όσους αγαπάνε τους αυτοματισμούς…

Αφήστε ένα σχόλιο