Αναστροφή Τριφασικού Κινητήρα με PLC Logo8 Ladder_Fbd_SetReset

Στο παρόν άρθρο θα δούμε την αναστροφή τριφασικού κινητήρα με PLC Logo8. Σε διάφορες εφαρμογές χρειάζεται ένας κινητήρας μονοφασικός ή τριφασικός να κάνει αλλαγή φοράς περιστροφής πχ (αναβατόρια, ανυψωτικά μηχανήματα, γκαραζόπορτες, ανελκυστήρες  κ.α). Το κύκλωμα τροποποιείται ανάλογα αν έχω μονοφασικό ή τριφασικό κινητήρα. Στους μονοφασικούς κινητήρες  χρειαζόμαστε έναν πυκνωτή ενώ στους τριφασικούς κινητήρες π.χ βραχυκυκλωμένου δρομέα η αλλαγή φορά περιστροφής γίνεται με την αντιμετάθεση δύο φάσεων ( συνήθως 1 με 3 ) με την βοήθεια βοηθητικού ρελέ.

Επομένως όπως βλέπουμε και στο παρακάτω σχήμα για το κύκλωμα ισχύος της αναστροφής τριφασικού κινητήρα. Το ρελέ Κ1Μ είναι το κύριο ρελέ ισχύος που δίνει την ισχύ στον κινητήρα και τον περιστρέφει κατά την μία φορά. Ενώ το ρελέ Κ2Μ αντιμεταθέτει την φάση 1 και 3 που πάνε πάνω στα τυλίγματα με αποτέλεσμα ο κινητήρας να περιστραφεί με αντίθετη φορά.

Στο δεύτερο σχήμα έχουμε το βοηθητικό κύκλωμα κλασικού αυτοματισμού με ένα Stop ,  2 Start , τις βοηθητικές επαφές του θερμικού. Το κάθε Start οπλίζει το αντίστοιχο ρελέ για μία κίνηση και εξασφαλίζω ότι δεν θα έχω ταυτόχρονα οπλισμένα και τα δύο ρελέ (βραχυκύκλωμα) με τις επαφές μανδάλωσης 21-22 του ρελέ Κ2Μ σε σειρά με το Κ1Μ και του ρελέ Κ1Μ σε σειρά με το Κ2Μ.

Το βοηθητικό κύκλωμα το επιλύουμε πολύ εύκολα με LADDER και είναι το παρακάτω.

Για τις ρυθμίσεις θερμικού, Stop, Start ισχύει ότι έχουμε πει στο άρθρο:

 

Απλή Εκκίνηση Κινητήρα σε Ladder&μήνυμα LOGO!8Display

Λύση Σε Ladder.

H λύση του κυκλώματος σε FBD με μηνύματα στις οθόνες είναι η παρακάτω:

Και τέλος η λύση με Set- Reset :

Όλες οι λύσεις θα εξηγηθούν αναλυτικά με σύνδεση κινητήρα στο σεμινάριο που θα γίνει στην Αθήνα και θα ξεκινήσει 15/Σεπτεμβρίου.

(Εναρξη Σάββατο 15/09/2018) Σεμινάρια PLC δύο κύκλων A+B (40 ώρες+30 ώρες) στο ΚΔΒΜ 2 στο ΙΕΚ Δέλτα Αθήνας τον Σεπτέμβριο.

Please follow and like us:

Σχετικές δημοσιεύσεις

3 Άποψη για τα “Αναστροφή Τριφασικού Κινητήρα με PLC Logo8 Ladder_Fbd_SetReset”

  1. Μαλεφιουδακης Γεώργιος

    Πολύ καλά τα σεμινάρια στο ΙΕΚ
    Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μου ταιριάζουν οι ώρες να παρακολουθήσω
    Μπορεί να γίνει κάτι με εμένα

    1. Γιώργο επικοινώνησε μαζί μου στο 6947408969 ή στείλε το δικό σου να σου τηλεφωνήσω εγώ
      μήπως δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ? Κάποιοι θα έρθουν από Κρήτη σε δύο σκ και θα τους τα κάνω σε τριήμερο
      που θα είναι Αθήνα.

      1. Για αυτούς που είναι απο επαρχία υπάρχει η δυνατότητα για το σεμινάριο Α logo8 & s71200 να γίνει σε ένα τετραήμερο
        τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να γλιτώσουν τις μετακινήσεις , για περισσότερες πληροφορίες σε εμένα και για εγγραφές 2108225983 ΚΔΜΒ2 ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ΑΘΗΝΑΣ.

Αφήστε ένα σχόλιο