Τι είναι η συσκευή “Human Machine Interface (HMI) Panel!

Το HMI σημαίνει Διασύνδεση Ανθρώπου Μηχανής. Είναι η διεπαφή μεταξύ του χειριστή ενός μηχανήματος και του Προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή. Με απλά λόγια η συσκευή που θα φέρει κοντά στον άνθρωπο το μηχάνημα που θέλει να ελέγξει με μια απεικόνιση πιο προσιτή σε αυτόν. (Μετρήσεις – χειρισμοί- μηνύματα)

Το HMI είναι ο πίνακας ελέγχου (οθόνη) του ελεγκτή. Ο πίνακας περιλαμβάνει αριθμητικό πληκτρολόγιο και οθόνη LCD που εμφανίζει μηνύματα. Το πληκτρολόγιο χρησιμοποιείται για την εισαγωγή δεδομένων στην εφαρμογή, όπως οι τιμές χρονοδιακόπτη, ενεργοποίηση εισόδου PLC κ.α. Η φυσική διασύνδεση HMI οθόνης με το PLC μπορεί να γίνεται με θύρα LAN ή σειριακά 485,232. Όταν μία οθόνη συνδέεται με πολλά PLC παρέχει όλες τις δυνατότητες σύνδεσης. (π.χ LOGO!8 με οθόνες PanelMaster), ενώ όταν η οθόνη είναι για συγκεκριμένο PLC (ίδια εταιρείας) η σύνδεση μπορεί να είναι μοναδική π.χ LOGO!8 με οθόνη LOGO TDE (ethernet).

 

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε μία περίπλοκη μηχανή μίας γραμμής παραγωγής όμως ο χειριστής έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται σε ένα HMI Panel και μπορεί να δει κάθε στιγμή τις μετρήσεις που χρειάζεται και να κάνει τους αντίστοιχους χειρισμούς.

Αν δεν υπήρχε η HMI οθόνη θα έπρεπε να ξέρει κάθε εξάρτημα του μηχανήματος και που να κοιτάξει για να πάρει την πληροφορία που θέλει.

Η οθόνη του PLC μπορεί να εμφανίζει παράλληλα μηνύματα όπως εντολές, μεταβλητές πληροφορίες από το πρόγραμμα και πληροφορίες του συστήματος.

Διαδεδομένες είναι οι οθόνες Touch όπου με την αφή μπορώ να κάνω χειρισμούς να βλέπω τις ρυθμίσεις τις οθόνης και να μετακινούμε σε διαφορετικές υπό-οθόνες (Screens) ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει.

 

Ένα τυπικό λογισμικό σχεδίασης οθόνης HMI μας επιτρέπει να εκτελούμε διάφορες λειτουργίες για να σχεδιάσουμε διαφορετικές οθόνες ελέγχου. Τα μηνύματα HMI δημιουργούνται στον επεξεργαστή οθόνης. Τα πεδία μεταβλητής πληροφορίας δημιουργούνται στον επεξεργαστή μεταβλητών. Σε γενικές γραμμές, το πιο τυπικό λογισμικό σχεδίασης οθόνης HMI μας επιτρέπει να εκτελούμε εύκολα διάφορες λειτουργίες όπως:

  • Δημιουργία και ονομασία μιας οθόνης (παραμέτρους, θύρα επικοινωνίας κ.α) ,
  • Δημιουργία ενός σταθερού κειμένου,
  • Δημιουργία μεταβλητών παραμέτρων.

Συνήθως η οθόνη προγραμματίζεται ξεχωριστά από το PLC και υπάρχουν διαφορετικοί κατασκευαστές λογισμικών για τις συσκευές τους.

Λογισμικά και Κατασκευαστές

  1. Για τα PLC της εταιρείας Siemens υπάρχει το λογισμικό Simatic WinCC τα
  2. Λογισμικό LabVIEW,
  3. EasyBuilderPro
  4. PanelMaster που οι ΗΜΙ συσκευές του μπορούν να συνδεθούν με δεκάδες PLC.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε εικόνες από αυτά τα λογισμικά από το περιβάλλον προγραμματισμού τους και Link της εταιρείας κατασκευής τους.

EasyBuilderPro:

https://www.weintek.com/globalw/Software/EasyBuilderPro.aspx

LabVIEW:   

http://www.ni.com/en-us.html

Simatic WinCC:

https://w3.siemens.com/mcms/automation-software/en/tia-portal-software/wincc-tia-portal/wincc-tia-portal-es/Pages/default.aspx

PanelMaster – PM Designer

http://www.cermate.com/Process?tag=prod_show_product&prod_key=74340

Το PanelMaster η σχεδίαση του με το PM Designer και η διασύνδεση του με το LOGO!8

Θα αναλυθεί και θα παρουσιαστεί σε επόμενο άρθρο μου και στο βιβλίο μου και στο σεμινάριο που ξεκινάει 04/07/2019 στην Αθήνα!

Νέο τμήμα PLC Basic σεμινάριο Logo!8 και εισαγωγή S7-1200, Αθήνα Ιούλιος 04-13/07/2019

 

Αν κάποιος μάθει να λειτουργεί ένα λογισμικό τότε είναι εύκολο να προγραμματίσει και τα άλλα γιατί η λογική είναι παρόμοια.

Please follow and like us:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο