Καλωδίωση κινητήρα σε ένα PLC εφαρμογή με LOGO!8.

Για κυκλώματα κινητήρων συνήθως χρησιμοποιούμε το Logo! 230RC το οποίο μπορεί να δεχτεί στις εισόδους 230 Volt αλλά όχι αισθητήρες για κάποιον επιπλέον έλεγχο. Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε και έλεγχο θερμοκρασίας στο μοτέρ θα χρησιμοποιήσουμε το PLC 12-24RC.

Πως καλωδιώνω το Logo για κινητήρες και γενικά τα Start – Stop , NC-NO επαφές θερμικού.

To Stop, Start στην μία επαφή τους παίρνουνε φάση από μία ασφάλεια 2 Α, ανάλογα ποιο PLC έχω και το όριο στα Amber που μου δίνει ο κατασκευαστής και η άλλη γίνεται είσοδος στο PLC π.χ  Ι2, Ι3 αντίστοιχα.

Το θερμικό όπως γνωρίζεται έχει μία κλειστή επαφή NC 95-96 και μία ανοικτή NO 97-98.

Στο θερμικό στέλνουμε φάση από την ασφάλεια των 2 Α στο 97 (επειδή θα πάει στις εισόδους)  και την έξοδο 98 την στέλνουμε στην είσοδο I1 και στέλνουμε φάση από την ασφάλεια 10 Α στο 95 και η έξοδος NC 96 πάει στην έξοδο Q1 του PLC που αντίστοιχα οπλίζει  το Α1 του ρελέ ισχύος του κινητήρα. Aυτό γίνεται για να εξασφαλίσουμε σε περίπτωση βλάβης του κινητήρα  με την 97-98 θα στείλουμε σήμα στην είσοδο Ι1 το οποίο πηγαίνει σε μία πύλη ΑΝD  και θα σταματήσει το πρόγραμμα ενώ η 95-96 θα ανοίξει και θα πετάξει εκτός της έξοδο του PLC επομένως και το ρελέ ισχύος ΚΜ1 δηλαδή εξασφαλίζουμε και μηχανική διακοπή των εξόδων σε περίπτωση που πχ κολήσει το ρελέ εξόδου Q1 του PLC.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι να ρυθμίσουμε το ρεύμα θερμικού στο Ι ονομαστικό του κινητήρα Iθ=Ιον, εκτός από την περίπτωση που έχω διακόπτη Αστέρα Τρίγωνο και το θερμικό μπαίνει σε σειρά με τα τυίγματα τότε το Iθ=Ιον/√3=0,58 Ιον. Επομένως το θερμικό το επιλέγω γνωρίζoντας τον κινητήρα.

Aναλυτικά η καλωδίωση στο παρακάτω σχήμα.Καλωδίωση Κινητήρα σε ένα PLC εφαρμογή LOGO8

Αναλυτικά κυκλώματα κινητήρων με PLC LOGO8 στο σεμινάριο που πρόκειται να γίνει τον Σεπτέμβριο

στην Αθήνα και αν υπάρχει ενδιαφέρον ίσως τον Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη.

Επίσης πολλά κυκλώματα κινητήρων με PLC θα υπάρχουν στο βιβλίο μου που ετοιμάζω.

Νέα Σεμινάρια PLC δύο κύκλων A+B (40 ώρες+30 ώρες) στο ΚΔΒΜ 2 στο ΙΕΚ Δέλτα Αθήνας τον Σεπτέμβριο.

ebooks

Δ.Αθανασόπουλος

dimathanasopoulos@yahoo.gr,

dimathanasopoulosplc@gmail.com

Please follow and like us:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο